Etusivulle
Sastamalan kaupunki/Sastamalan seudun sosiaali- ja terveyspalvelut
Termillä ei löydetty valmiita ehdotuksia hakusanalle. Voit kuitenkin suorittaa haun painamalla enteriä tai klikkaamalla haku-painiketta.

Henkinen ensiapu, kriisiryhmä

 

Kun elämä koettelee tai kuolema yllättää 

 

Onnettomuuden tai väkivallan kohteeksi joutuminen, viesti läheisen itsemurhasta, lapsen kuolemasta tai muusta äkillisestä kuolemasta saattaa aiheuttaa psyykkisiä tuntemuksia ja epätavallisia reaktioita uhrille sekä hänen läheisilleen.

On luonnollista kokea voimakkaita tunteita ja erilaisia reaktioita tapahtuman sattuessa ja jonkin aikaa myös sen jälkeen. Reaktiot noudattavat yleensä tiettyjä lainalaisuuksia, mutta voimakkuudeltaan ja kestoltaan ne vaihtelevat paljon henkilöstä riippuen.

Onnettomuuden tai äkillisen kuoleman jälkeen tilanne voi tuntua epätodelliselta, jopa unenomaiselta. Usein henkilöt pysyvät itse tilanteessa toimintakykyisinä, mutta järkytyksen tunteet ja fyysiset oireet, kuten vapina tai sydämentykytys, ilmaantuvat jonkin ajan kuluttua tai seuraavana päivänä. Tätä voi seurata vaihtelevan pituinen jälkiseuraamusten vaihe, joka vaikuttaa muistiin, keskittymiskykyyn, ruokahaluun ja uneen. Jälkioireita ovat myös väsymys, mielialan vaihtelut, vihan, pelon, katkeruuden tai syyllisyyden tunteet.

Jotta järkyttävästä tapahtumasta voisi ajan mittaan toipua, on erityisen tärkeää kohdata ja käsitellä tapahtuma ja esille nousevat ajatukset, tuntemukset ja reaktiot. Sastamalan kriisiryhmän jäsenet järjestävät psykologisia jälkipuintitilanteita tapahtumasta tiedon saatuaan.

 

Yhteystiedot:

Sastamalan ja Punkalaitumen lääkärien ja hoitajien vastaanotot ajanvaraus puhelimitse ma-pe 8.00 - 16.00 puh. 03 5210 2020
     
Tarvittaessa yhteys kiirevastaanottoon puh. 040 647 4582

Terveystalo (työterveys) puh. 030 6000 

Poliisi ja palolaitos  24/7 puh. 112

 

Kirjaudu ylläpitotilaan Windows-työasematunnuksellasi Kirjaudu ylläpitotilaan etätyötunnuksellasi
Toiminnan takaa Netland AppRunner